fbpx
Gratis verzending vanaf 50 euro
Tijdens deze Coronaperiode moet je geen verzendingskosten betalen vanaf 50 euro.

Checklist doopsuiker – waar denk je aan voor je start?

Gepubliceerd door stefanietilburgs op

doopsuiker stoffen zakje kubus louis

In deze blog wil ik je graag wat tips geven als je op zoek bent naar doopsuiker om de geboorte van je kind te vieren. Wanneer, wie, hoe, hoeveel, voor wie, door wie, welke vulling, … Ik tracht een antwoord te geven op deze vragen. Over het waarom ga ik nu niet uitweiden, dat kan je lezen in deze blog.

Wanneer start je met je doopsuiker zoektocht?

Het hangt natuurlijk af of je het belangrijk vindt dat de doopsuiker in dezelfde lijn ligt als het geboortekaartje of niet. Maar eigenlijk kan je al starten vanaf dag 1. Je start ten laatste rond 2 maanden voor de uitgerekende datum. Waarom zo vroeg? Sommige producten hebben een langere levertermijn, zoals onze stoffen doopsuikerzakjes. Het geeft je ook voldoende tijd om alles te vullen (of laten vullen). Meestal staat op 2 maanden voor de geboorte ook het geboortekaartje al op punt. Bovendien is er altijd een kans dat de baby sneller komt. Conclusie: start ten laatste 2 maanden voor de uitgerekende datum.

Hoeveel doopsuikers heb je nodig?

De eerste vraag die je je moet stellen is de volgende: geef je aan iedereen een geschenkje mee naar huis of geef je er slechts 1 per gezin?

De tweede vraag: geef je een babyborrel of niet? Indien je geen babyborrel geeft, verwacht je dat je familie en vrienden langs komen op babybezoek?

De derde vraag: hoeveel geboortekaartjes verstuur je en hoeveel mensen denk je dat er zullen langskomen?

Als je een antwoord hebt op al deze vragen, kan je bedenken hoeveel je kan voorzien. Begin met een kleine basis maar voorzie vanaf het begin voldoende stickers of labels. Je kan altijd nog doosjes bijbestellen indien nodig, maar stickers en labels worden duurder bij een kleinere oplage.

Hoeveel vulling moet ik voorzien?

In een kubusdoosje steekt men gewoonlijk 10 à 12 bonen. In een hoog doosje zijn dat er ook zo veel. Maar gebruik je een andere verpakking of wil je helemaal niet vullen met suikerbonen maar met snoepjes of kruiden of weet ik wat? Dan kan je altijd een staal bestellen om het een keer te testen.

Hoeveel verschillende soorten moet ik voorzien?

Uiteraard is dit heel erg afhankelijk van wat je zelf leuk vind, of je goed kan kiezen of niet en voor wie de suikerbonen bedoelt zijn. Je kan iets voorzien speciaal voor kleine kindjes (bellenblaas, kleurtjes, andere snoepjes, …) Er wordt ook vaak iets extra voorzien voor meter en peter, voor oma en opa. Dit zijn dan grotere artikelen die duurder zijn maar waarvan je er natuurlijk veel minder nodig hebt.

Een minimum van 3 verschillende doosjes geeft een mooi geheel. Je kan ze netjes naast elkaar zetten, er is voldoende keuze. Maar uiteraard kan je nog meer verschillende zaken combineren. Er is ook zo veel keuze. Beperk het echter tot maximum 6 verschillende dingen. Anders wordt het te veel.

 • kubus
 • glazen buisje met bonen of droogbloemen
 • hoog doosje
 • laag doosje
 • blokbodemzakje met of zonder venster
 • stoffen zakje
 • glassine zakje of melkzakje met stoffen label
 • melkzakje met sticker
 • glazen potje met bloemetjes
 • glazen potje met bruisballen
 • glazen potje met badzout of zeep
 • zeep met wikkel
 • zeep in een zakje
 • kaarsje
 • vaasje met droogbloemetjes
 • bloempotje
 • plat doosje met snoepjes
 • ….

Ecologisch verantwoord?

Anno 2021 is het niet abnormaal dat je nadenkt over de impact van je consumptiegedrag op het milieu. Daarom werk ik ook zo min mogelijk met plastiek. De doosjes die je kan kopen op de webshop zijn ofwel van lokta papier dat ecologisch en fairtrade wordt geproduceerd, ofwel van karton zodat ze eenvoudig kunnen worden gerecycleerd.

De stoffen zakjes kunnen hergebruikt worden. Ze worden bovendien gedrukt op stof gefabriceerd in Europa en bedrukt met GOTS- en Oekotex gecertifieerde inkt. Ik laat enkel produceren wat jullie bestellen. Geen overstock of resten dus.

Ik werk veel met glas. Dat is ook een materiaal dat heel erg goed gerecycleerd kan worden. En de kurkenstop is ook ecologisch verantwoord.

De enige plastic zaken die je in de webshop vindt, zijn daar meestal gekomen op vraag van een klant of omdat ik nog geen goed alternatief heb gevonden. Zo zit er een plastiek laagje in de blokbodemzakjes, maar dat is nodig om het snoep vers te houden.

Hoe stal je alles netjes uit?

Vroeger werd vaak alle voorraad uitgestald. Dat is echter niet nodig. Stal 2 of 3 stuks van elk item uit op een mooie plateau, in een rekje, … Met een mooie naamslinger, muurcirkel met naam of textielposter, steelt het de show!

Je hebt je verpakking gekozen, hoe werk je verder af?

Stoffen label: Met een stoffen label kan je een melkzakje of pergamijnzakje mooi afwerken. Je stikt gewoon het label aan het gevulde zakje en klaar.

Stickers: Een rechthoekige of ronde sticker of een combinatie van beide, het maakt het geheel af. Je kiest een sticker die helemaal in thema past en je hebt meteen de naam voorzien op het doosje.

Los label in papier of hout: Je kan uiteraard ook met een los label werken dat je bevestigd aan het doosje met een paperclip of met een lintje. Waarom gebruik je geen label in hout?

Zelf maken of laten maken?

Je kan je doopsuiker laten maken door Studio Stiel of één van mijn concullega’s. Dan hoef je er zelf geen tijd in de steken en je doopsuiker wordt mooi afgewerkt.

Je kan ervoor kiezen om alles te laten prepareren door Studio Stiel maar wel zelf te vullen. In dat geval krijg je doosjes etc met de sticker er reeds aan en hoef je enkel zelf nog te vullen.

Je kan er ook voor kiezen om alles zelf te doen. In dat laatste geval, raad ik aan om alle onderdelen van je doopsuiker (of toch zeker die die in dezelfde kleur moeten zijn) bij dezelfde (web)winkel aan te kopen. Zo ben je zeker van de kleuren. Uiteraard ben ik hier om advies te geven hierover.

Twijfel je over een bepaalde combinatie? Laat het me weten en we bekijken samen wat mooi bij elkaar past, gewoon zomaar omdat ik vind dat elk baby’tje een knallende introductie in deze wereld verdient!

Bedankt dat je kwam lezen. Laat je me weten of je dit handig vond?

Liefst

Stefanie


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.  Meer info